och annat mumsigt

Somrig specialtårta med jordgubbar

22 juni, 2012

av: Viktoria

Mina fina syster Rebecka fyllde 19 år den här veckan och igår hade vi kalas för henne. Hon är lite ”speciell” i kosten så därför fick det också bli en speciell tårta. Därför är detta ett riktigt experiment. Tårtan behövde vara fri från både mjöl och socker och sedan skulle det vara så lite mjölkprodukter som möjligt (jag kunde inte använda havre- eller soyagrädde istället). Istället för mjöl har jag använt mig av mandelmjöl, kokosmjöl och fiberhusk och istället för socker har jag tagit Agavesirap som ger lite av en söt känsla iaf. Bottnarna blev ätbara, men kan inte riktigt jämföras med ”vanliga bottnar”. I mellanlagret gjorde jag en chokladfudge med kokossmak. Där finns också skivade färska jordgubbar och så lite grädde som jag smaksatt med vanilj och Stevia. Ovanpå tårtan är också bara jordgubbar och lite grädde. Resultatet av det här experimentet blev faktiskt helt ok och syrran var nöjd, vilket är det viktigaste av allt. Vi andra är ju inte riktigt vana vid den här typen av ingredienser. Det här var första gången jag gjorde en sådan här tårta, men absolut inte sista… Nu ska jag fortsätta försöka hitta nya typer av bottnar och innehåll som är både Rebeckavänliga och samtidigt goda. Det blir absolut en rolig utmaning.

 

Jordgubbstårta

 

Jordgubbstårta uppifrån

 

Jordgubbstårta närbild

 

Jordgubbstårta kanten

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Kategori: Allergivänliga tårtor, Födelsedagstårtor

Lämna en kommentar